Intocht

Het duurt nog even, maar voordat je het weet is het alweer pakjesavond. Pakjesavond wordt standaard op 5 december gevierd, maar het grote sinterklaasfeest begint al veel eerder met de intocht. Dit jaar zal de Sint weer aankomen in ons land op zaterdag 14 november in Meppel. De landelijke intocht wordt live op tv uitgezonden. Ik weet nog goed dat ik als kind de tv al uren van tevoren aan had staan om te kijken hoe de goedheiligman aankwam. Uiteraard gebeurde er altijd van alles op de stoomboot van Sinterklaas waardoor ze te laat aankwamen of de staf kwijt was. Reuze spannend!

pietenmuts

Sinterklaas bezoekt ook vaak vele andere steden en dorpen. Hij brengt deze dorpen vaak een bezoek per paard, maar tegenwoordig is hij ook al met andere vervoersmiddelen aangekomen. Ga jij de lokale intocht bezoeken met je kinderen? Verras ze dan met een pietenmuts met eigen naam. Ook voor het Sinterklaas bezoek op school is zo’n pietenmuts een gaaf cadeau.

Sinterklaas cadeautjes

Waar het uiteindelijk allemaal om draait is het krijgen van sinterklaas cadeautjes, tenminste als je lief geweest bent. Vanaf het moment dat de Sint en zijn pieten in het land zijn, zetten kinderen hun schoen voor het slapengaan. Het zetten van de schoen is een oude traditie. Vroeger werd hij bij de open haard gezet omdat Piet door de schoorsteen naar binnen kwam om de schoentjes te vullen. Tegenwoordig worden ze bij de verwarming, voor- of achterdeur gezet. Ook in sommige winkels kunnen kinderen hun eigen schoen of een geknutselde schoen zetten.

schoen zetten

De volgende ochtend heeft piet er dan wat lekkers of een klein schoencadeautje ingestopt. Om Sinterklaas en de Pieten te bedanken werden de schoentjes vaak gevuld met een wortel, suikerklontje of een mooie tekening. Uiteraard stop je er ook je verlanglijstje in, voor de ‘grote’ sinterklaas cadeaus op pakjesavond. Om te zorgen dat Sinterklaas wist dat jij je schoentje had gezet moest je ook nog een sinterklaasliedje zingen bij je schoen.

Plannen

Over een aantal weken is het pakjesavond en er moet nog best veel gebeuren. Een goede planning is daarbij het halve succes. Wanneer ga je de schoencadeautjes kopen, is de plaatselijke intocht, komt Sint langs op school etc. etc. Om te voorkomen dat je dingen vergeet kun je de pakjesavond planner gebruiken. Met deze pakjesavond planner heb jij alles op tijd klaar om er een gezellig Sinterklaas feest van te maken.

Pakjesavondplanner

De pakjesavond planner bevat onder andere een basis stappenplan om alle nodige data en gegevens te verzamelen voor de organisatie van alle sinterklaas activiteiten. Daarnaast zit er ook een complete agenda bij voor het grote ‘Sinterklaas beraad’. Het is natuurlijk handig als iedereen weet wat de bedoeling is en wie verantwoordelijk is voor welke klusjes zoals het kopen van de sinterklaas cadeaus. Maar ook waar je de cadeautjes op pakjesavond gaat verstoppen of juist door de buren in de jute zak van Sinterklaas voor de deur laat zetten. Of maak pakjesavond echt speciaal door jouw kinderen te laten toespreken door Sinterklaas in een persoonlijk videobericht. Laat Sinterklaas dan ook in het persoonlijke videobericht de verstop plaats van de sinterklaascadeautjes bekend maken.

videobericht Sinterklaas

Sinterklaas surprise

Naast het sinterklaasfeest voor kinderen is het tegenwoordig ook een feest voor volwassenen. Door het trekken van lootjes, schrijven van Sinterklaas gedichten en maken van surprises voor elkaar is Sinterklaas een echt familiefeest geworden.

Ga jij dit jaar ook Sinterklaas vieren met familie of vrienden? Ook dan kun je de pakjesavondplanner gebruiken. Hier zitten namelijk ook handige verlanglijstjes in waar iedereen zijn gewenste sinterklaas cadeaus op kan schrijven. Deel de verlanglijstjes wel op tijd uit aan iedereen die meedoet. Het is namelijk erg lastig om binnen 5 minuten een lijstje te vullen zonder er van tevoren rustig over na te denken. Ook heb je rond sinterklaas veel folders en aanbiedingen waar je ideeën uit opdoet.

Chocoladeletter

Mocht je alsnog niets kunnen bedenken kun je altijd iets van het heerlijke snoepgoed vragen. Van chocoladeletters en strooigoed tot marsepein en taai-taaipoppen, de lekkerste schoencadeaus.

sinterklaas gedicht

Vaak wordt er naast het maken van een surprise, ook een sinterklaas gedicht geschreven. Ben jij niet zo’n dichtwonder, maar wil je wel met een leuk en origineel gedicht aankomen? Gebruik dan de handige gedichtengenerator en je bent zeker van een leuk gedicht.

Met de pakjesavond planner, schoencadeautjes en sinterklaascadeaus heb jij alles voor ‘t heerlijk avondje.